Zorganizowana i przemyślana przestrzeń kuchni stanowi ogromne ułatwienie nie tylko podczas przygotowywania posiłków, ale także rodzinnych śniadań czy kulinarnych eksperymentów w gronie przyjaciół. W dobie różnorodnych rozwiązań dla tego rodzaju przestrzeni, nie brak pomysłowych inspiracji, na które warto zwrócić uwagę. Zatem – jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię? Oto kilka wskazówek!
Przemyślana aranżacja kluczem do sukcesu
Chcąc zaprojektować kuchnię tak, aby przestrzeń sprzyjała wygodnemu korzystaniu z niej, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki zwykle przygotowujemy posiłki. Projekty kuchni tworzone z myślą o potrzebach dużej rodziny często będą różnić się od tych, które są spełnieniem marzeń pary czy kochającego kulinarne eksperymenty singla. Analiza własnych preferencji będzie dobrym punktem wyjścia do stworzenia wymarzonej kuchni, której układ będzie spełniał wszystkie potrzeby domowników.
Niezależnie jednak od grona osób, które będą korzystać z pomieszczenia, warto mieć na uwadze kilka zasad, dzięki którym nawet mała funkcjonalna kuchnia nie będzie wyzwaniem. Pierwszą z nich jest zachowanie ciągu roboczego w kuchni. Odpowiednio zaplanowany układ sprzętów gastronomicznych, mebli i kuchennej armatury pozwoli zachować ergonomię. Jakie strefy warto więc uwzględnić już na etapie projektu?
Funkcjonalna kuchnia czyli 5 kluczowych stref
Podział pomieszczenia, w którym przygotowywane są posiłki ma znaczenie zarówno dla sprawności ich przygotowania, jak i wygody korzystania z wnętrza. Co więcej, gdy wszystkie sprzęty i akcesoria są pod ręką, oszczędzamy także czas potrzebny na ich odszukanie. Dlatego warto podzielić kuchnię na strefy. Pierwszą, zlokalizowaną często najbliżej drzwi, jest strefa zapasów – tu najwygodniej będzie rozpakować zakupy spożywcze, a także odłożyć część produktów, które mają długi termin ważności (np. kasze, ryż czy makarony). Także chłodziarko-zamrażarka powinna stanąć właśnie w tej strefie, aby z powodzeniem odłożyć do niej mrożonki i składniki, które wykorzystamy w późniejszym czasie.
Kolejne dwie strefy to strefa przechowywania i przygotowywania. Powinny być one zlokalizowane zaraz po miejscu, w którym magazynowane są zapasy żywności. Pierwsza z nich to miejsce przechowywania wielu naczyń i garnków. Zastanawiając się, jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię w tym obszarze, warto postawić na pojemne szafki, szuflady z organizerami i stojaki, które bez trudu pomieszczą wszystko to, czego używamy do przyrządzania dań w domowym zaciszu. Strefa zmywania pozwoli natomiast opłukać wybrane produkty (np. warzywa lub owoce), a także odłożyć do zlewu te naczynia i akcesoria, z których nie będziemy już korzystać. Funkcjonalne rozwiązania w kuchni, jakie warto uwzględnić w tym obszarze to także pojemne kosze do segregacji śmieci – zlokalizowane niedaleko blatu roboczego pozwolą szybko pozbyć się kuchennych odpadków.
Funkcjonalna kuchnia to także ostatnia strefa – przygotowywania. Jej kluczowym elementem jest kuchenka, niejednokrotnie wyposażona również w piekarnik. W wielu kuchniach to także w tej strefie pojawiają się urządzenia pozwalające na przygotowanie ulubionych napojów serwowanych na ciepło – ekspres do kawy czy czajnik elektryczny. Dobrym pomysłem może okazać się więc przeznaczenie wiszącej w tej strefie szafki na umieszczenie w niej puszek z ulubioną kawą, herbatą, kakao czy innymi napojami w saszetkach.
Mała funkcjonalna kuchnia – o czym warto pamiętać?
W przypadku dużych pomieszczeń aranżacja kuchni może wydawać się łatwiejsza, jakie aspekty warto więc wziąć pod lupę, gdy naszym marzeniem jest mała funkcjonalna kuchnia? W tym przypadku kluczem do sukcesu bywają kuchenne gadżety, które ułatwią korzystanie z tej przestrzeni. Wrogiem małych pomieszczeń bywa bałagan, więc dobrym pomysłem będzie ograniczyć ryzyko jego powstawania – pomogą w tym np. magnetyczne listwy, do których przymocujemy metalowe akcesoria, jakich często używamy. W szafkach powinny pojawić się organizery, a na blatach roboczych kosze, stojaki i pudełka. Dobrze jest również zadbać o to, aby te, które pojemniki, które nie będą schowane w szafkach, pasowały do wystroju przyjętego we wnętrzu. Przybierając formę designerskiej ozdoby, nie będą wpływać negatywnie na odbiór przestrzeni i optycznie jej pomniejszać.
Warto mieć na uwadze fakt, że nawet duża kuchnia nie będzie funkcjonalna, jeśli konsekwentnie nie zadbamy o czystość w miejscu przyrządzania posiłków. Jednak, korzystając z kilku prostych zasad już na etapie projektu, możemy zadbać o ergonomię i zaaranżować przestrzeń tak, aby w pełni wykorzystać jej potencjał!